Vinkkejä osaamisprofiilin täyttämiseen
- Vastaa kysymyksiin kuin olisit tekemässä työhakemusta: osoita vastauksesi mahdolliselle työnantajalle. Osaamisprofiili ei siis ole koulutushakemus, vaikka olisitkin hakemassa rekrytoivaan koulutusohjelmaan.
- Kerro millaista työtä haluaisit seuraavaksi tehdä ja missä asioissa voisit tuoda yritykseen lisäarvoa. Kysymykset ydinosaamisestasi ja motivaatiostasi ovat tärkeitä. Vältä kuvaamasta vain sitä, mitä olet aikaisemmin työurallasi tehnyt – tulevaisuusnäkökulma on myös tärkeä.
- Myös muualla kuin työssä kartuttamasi osaaminen on merkittävää. Vapaa-ajalla, esim. harrastuksissa, luottamustehtävissä tai vapaaehtoistyössä, hankittu osaaminen on yhtä lailla tärkeää kokemusta, jota voit tuoda esiin.
- Älä huoli, jos osaamisessasi on kehitettävää – meillä kaikilla on! Kuvaa näiden asioiden osalta motivaatiotasi ja haluasi oppia lisää. Kerro millainen työntekijä olet jo nyt ja miten oppiminen vahvistaa osaamistasi. Voit kuvailla myös työskentelytyyliäsi.
- Kuvaa IT-osaamistasi mahdollisimman konkreettisesti ja kattavasti. Kerro osaamisestasi tavanomaisissa toimistosovelluksissa (Office365, Word, Excel, PowerPoint, Teams). Kuvaa myös osaamistasi hakemasi työn/tehtäväkentän näkökulmasta tärkeissä sovelluksissa (esim. sosiaalinen media, analytiikka, asiakkuuksienhallinta, henkilöstöhallinto tai projektinhallinta).
- Täydennä profiiliasi liittämällä halutessasi mukaan avoin hakukirje/motivaatiokirje, linkki LinkedIn-profiiliisi tai työnäytteisiin (esim. portfolio, blogi tai kirjoitusnäyte).
- Oman valokuvan lisääminen profiiliin ja videohaastattelukysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista, mutta niiden avulla voit erottua myönteisesti ja tuoda persoonaasi esiin.